Dalgıç Pompalar

Havuz malzemeleri ekipmanlarından bir diğeri olan dalgıç pompalarda motor kısım gövdeye takılır. Gövde ile aynı bölümde bulunan pompaların hava su geçirmemesi gerekir. Bu nedenle dalgıç pompaları hava ve suya temas etmeyecek şekilde izole edilerek hazırlanmış bir makinedir.

Dış çevre ile izolasyon, dalgıç pompalar için önemli bir faktördür. Düzenli ve sağlam çalışabilmesi için izolasyon işleminin sağlam bir şekilde yapılmış olması gerekir. Bu sayede daha nitelikli bir şekilde çalışarak hizmet verir.

Dalgıç Pompaların Teknik Özellikleri

Dalgıç pompalar, sulama ya da içme gibi faaliyetlerin yapıldığı işlemlerde kullanılan makinedir. Dalgıç pompaları teknik olarak dikey bir şekilde yapılır. Dalgıç pompaları su içerisinde çalıştırılmak için üretilen bir makinedir ancak dediğimiz gibi gövde kısmının düzgün bir şekilde izole edilmesi gerekir. İzolasyonun sağlam bir şekilde yapılmaması durumunda pompa zarar görür ve çalışamaz hale gelir.

Dalgıç pompa toplamda 8 teknik kısımdan oluşan bir pompa çeşididir. Bu teknik kısımlar sırası ile pompa şaftı, kademe (çanak), çark (fan), difüzör, arayatak, kaplin, adaptör ve vericidir.

Pompa şaftı daha uzun ömürlü olabilmesi için genellikle paslanmaz çelik malzeme kullanılarak üretilen pompa kısmıdır. Kullanılan çelik X20Cr13’tür.

Kademe (çanak) kısmı, pompanın gövdesinde var olan kısmındır. Kademeler, pikten üretilmiştir.

Çark (fan) kısmı ise, kademelerin içinde yer alan farklı bir kısımdır. Çark yapımında genellikle norly ya da bronz malzemeleri kullanılarak üretimi sağlanır.

Dalgıç pompalarında bulunan bazı difüzör kısımlar kademelerle birlikte üretilmektedir. Difüzör yapımında norly malzeme kullanılmaktadır.

Arayatak kısmı, radyal dalgıç pompalarında görülen bir teknik kısımdır. Arayatak yapımında, 20 -25 kalitesinde pik malzeme kullanılmıştır.

 Kaplin, pompa şaftı gibi X20Cr13 çelik malzeme kullanılarak üretilmektedir. Kaplin, motor şaftı ile pompa milini bağlamak için kullanılır.

Adaptör kısım yapılırken pik dökümü kullanılmıştır. Dalgıç pompa içerisinde adaptörün görevi, motor ile pompanın uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Adaptörün çevresinde paslanmaz sacdan üretilen süzgeç bulunur.

Son teknik kısmımız olan verici ise, su akıtma görevini gerçekleştirir. Verici yapımında 20 – 25 kaliteli pik dökümü kullanılmıştır.

Dalgıç Pompaları Hangi Alanlarda Kullanım İçin Uygundur?

Dalgıç pompaları, kaynakta bulunan suyun işlenmesinde önemli bir rol oynar. Özellikle gövde kısmında bulunan motor pompaların çalışmasına yardımcı olur. Dalgıç pompalar da havuz pompaları gibi özellikle motor bulunan gövde kısmının su ile temas etmemesi önerilir. Bu nedenle dalgıç pompalarda izolasyonun yeri ve önemi büyüktür. Sağlam izolasyon çalışması sayesinde su geçirmez ve su sızıntısını engeller.

Peki dalgıç pompalar hangi alanlarda kullanılabilir?

Dalgıç pompaları genellikle sulama işlemi için ya da içme ihtiyacının karşılanmasında kullanılabilen bir pompa türüdür. Adından da anlaşılacağı gibi, dalgıç pompalar suya daldırılarak çalıştırılır. Özellikle yeraltı sularının çıkarılması için dalgıç pompalar kullanılmaktadır. Dalgıç pompaların kullanımı kolaydır, ergonomik bir pompa türüdür. Bu avantajlarının yanı sıra çok da ekonomik bir pompa çeşididir. Dalgıç pompaların kullanıldığı farklı alanlar bulunur.

  • Öncelikle dalgıç pompaları, su elde edilmesi gereken her yerde kullanılabilecek kullanışlı bir pompa çeşididir. Suyun çıkarılması, pompalanması gibi işlemler dalgıç pompa ile yapılabilir.
  • Sulama sistemlerinin genelinde dalgıç pompa sistem düzeneği mevcuttur. Dalgıç pompa sistemi sayesinde kaynaktan gelen su dağılmaya başlanır. Dalgıç pompa sisteminin kullanıldığı sulama yöntemi, yağmurlama sulama yöntemidir.
  • Dalgıç pompaların kullanıldığı bir diğer alan da yeraltı sularıdır. Yeraltı sularının su düzeylerini kontrol için dalgıç pompaları kullanılabilir.
  •  Süs havuzlarında dalgıç pompa düzeneği bulunur. Bu sayede havuzda bulunan mevcut su, fıskiye yardımı ile düzenli olarak devridaim yapar.
  • Drenaj kuyular için de yine dalgıç pompa kullanılabilir. Suyun düzenlenmesi ve çıkartılmasına katkı sağlayabilir.
  • Dalgıç pompaların kullanıldığı bir başka alan da tünellerdir.

Dalgıç Pompanın Özellikleri Nelerdir?

Dalgıç pompanın kullanıldığı alanlarda kolaylaştırıcı ve ekonomik açıdan hafifletici bir durumu vardır. D7algıç pompalar, gündelik yaşamın farklı alanlarında kullanılabilen pratik ve ergonomik yapılı pompa türlerindendir. Bu nedenle kullanımı kolay ve tercih edilebilirdir.

Dalgıç pompalarının bir diğer özelliği de zorlu çalışma koşullarına karşı dayanıklı olmalarıdır. Kullanıldığı alanlarda bakıldığında, zor alanlar da mevcuttur. Ancak dayanıklı yapısı ve kullanılan malzemelerden dolayı dalgıç pompalarının dayanıklı bir yapısı vardır. Özellikle malzemelerde paslanmaz çelik tercih edilmesi ömrünün uzun olmasına katkı sağlar.

Dalgıç pompa, arıza olasılığı düşük bir pompa türüdür. Bunun da yine kullanılan malzemeden dolayı olduğu söylenebilir. Bu sayede uzun süreli kullanım hizmeti sağlar. Pratik kullanımı, maliyeti, arıza durumu gibi faktörlerin kullananı güvenceye alan bu yapısı sayesinde kullanıcısına büyük tasarruf imkânı sunar.

Su arıtma işleminde yine dalgıç pompa kullanılabilir. Sürekli olarak su içerisinde yer alması, muhtemel ısınma olasılığını da ortadan kaldırır. Pompa çeşitlerinde bilinen en genel problem kavitasyon problemidir. Pompanın su içerisinde bulunması kavitasyon riskini en aza indirir. Bu sayede dalgıç pompalar sıkıntısız bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Dalgıç Pompaların Arızalandığını Nasıl Anlayabilirsiniz?

Genel olarak dalgıç pompalar çeşitleri içerisinde dayanıklı ve dirençli olan bir çeşittir. Bu açıdan kullanıcısına pek çok avantaj sağlar. Ancak yine de bu durum dalgıç pompaların arızalanmayacağı anlamına gelmez. Mekanik bir yapıya sahip olduğu için arıza yapmasını sağlayacak bazı etkenler bulunur. Bu arıza durumlarının bilinmesi için arıza tespitinin düzgün yapılması gerekir.

Dalgıç pompanın arıza yaptığını nasıl anlarız?

Dalgıç pompanızın basma işlemi yetersiz kalıyorsa ya da yeteri kadar basma yapamıyorsa dalgıç pompası arızalanmış demektir. Bu arızanın farklı sebepleri olabilir. Bu sebeplerden ilki çıkış vanası işle ilgili olabilir. Çıkış vanasının kapalı olması tam olarak basma yapmasını engelleyebilir ya da basma borusunun hasar varsa yine basma işlemi tam olarak gerçekleşmeyebilir.

Pompanın iç kısmında bulunan süzgeçlerin tıkanması da yine arızaya sebep olabilir. Pompa kadar suyun seviyesi de önemlidir. Su seviyesinin düşük olduğu durumlarda dalgıç pompa yeteri kadar basma işlemini yapamadığı için arıza çıkmasına neden olabilir.

Bu gibi faktörlerin yanı sıra dalgıç pompanın arıza yapmasına neden olabilecek bir diğer durum da kaçak yaşanmasıdır. Dalgıç pompası güçlü bir izolasyon sistemi ile üretilen makinelerdir. Su kaçağı yaşanması durumunda dalgıç pompa arızalanabilir. Havuz izolasyon ve yapıştırıcı uygulaması bu nedenle önemlidir. 

Drenaj kuyusunda bulunan dalgıç pompalarının pompa kısmı ya da çek valf kısmının tıkanması durumunda pompanın kuyudan çıkartılarak arızasının giderilmesi gerekir. Dalgıç pompaları farklı kademeleri olan bir sisteme sahiptir. Pompanın düşük devirde çalışıyorsa kontrol edilmeli ve arızası giderilmelidir. Bunun sebebi düşük voltaj olabilir.

Dalgıç pompanın sisteminde bulunan milin ya da kaplinin kırılmış olması durumunda pompa arıza verebilir. Bu durumda yine pompanın bulunduğu sudan çıkarılması ve incelenmesi gerekebilir. Gerekiyorsa kırılan kısım değiştirilmelidir.

Pompada bulunan çarkların tıkanması durumunda da yine pompa arıza verebilir. Pompa sudan çıkarılmalı, çarkları temizlendikten sonra tekrar suya bırakılmalıdır. Çalışan dalgıç pompada termik koruma sisteminin aktif hale gelmesi, yine bir arıza göstergesidir. Termik korumada olan pompaların pompaları çalışamaz haldedir. Süzgecin, pompa ekipmanlarının ya da çek valfın kontrol edilmesi gerekir.

Dalgıç pompası sessiz çalışan bir makinedir. Sesli çalışması yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğu anlamına gelir bu nedenle pompa elemanlarının kontrol edilmesi gerekebilir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR