Havuz İzolasyon ve Yapıştırıcı
Havuz izolasyon ve yapıştırıcı malzemeleri, bir havuza yapılması gereken işlemlerden biridir. Çok önce zamanlardan beri kültürümüzde olan bu etkinlik alanları, özellikle tekniksel gelişmeler sayesinde daha güvenli ve daha konforlu hale geldi. Özellikle yaz ayrında havuzlara olan talep, havuzların özenle donatılmasını gerekli kılabilir.
Havuzu oluşturan yapısal havuz malzemeleri farklı farklıdır. Temizlik hijyen için ayrı, güvenlik için ayrı görsel zenginlik için ayrıdır. Ancak bu malzemelerin her biri senkronize bir şekilde havuzu oluşturur ve ideal bir havuzun nasıl olması gerektiğini gözler önüne serer.
Gittiğiniz havuzun, sağlık, güvenlik ve görsel zenginlik nitelikleri açısından donanımlı olmanızı isteyebilirsiniz. Aynı durum kişisel havuzunuz için geçerli de olabilir. Nitelikli bir havuzda olması gereken donanım malzemeleri havuz içi ve kenar malzemeleri olarak ifade edilebilir. Havuz izolasyon ve yapıştırıcı malzemeleri de bu malzemelerden sadece bir tanesidir.
Havuz İzolasyonu Nedir?
Havuz izolasyonu, havuzda yapılması gerekli olan uygulamalardan bir tanesidir. Havuz çeşitlerinden biri olan betonarme havuz çeşitlerinde görülen su sızıntılarına karşı havuz izolasyonu sistemi yapılması gerekir. Betonarme havuzlar, eklem yerinden, duvarlarından, su giriş çıkışı gibi eklenti olan yerlerden su sızıntısı yapabilir. Ek olarak betonarme havuzlarda meydana gelen çatlaklar da su sızıntısına sebep olabilir. Bu durum karşısında havuzun suyunda miktar olarak azalma yaşanır. Havuz kimyasalları ile destek verilerek havuz temizliği ise daha uzun ve sıkıntılı bir şekilde gerçekleşir.
Duvarda bulunan birleşim noktaları, su sızıntısının yaşanmasına neden olan bölgelerdir. Bu nedenle su sızıntılarını engellemek için havuz içi izolasyon işlemi yapılması gerekir. Betonarme havuzlarda yapılan seramik ve derz çalışması yeterli olmaz. Derz işlemi, seramikler arasında bulunan boşlukları doldurmak için uygulanır. Ancak derz çalışması bile yeterli olmayabilir. Yine su sızıntısı yaşanabilir. Bu durum havuzun ömrünün de daha kısa olmasına sebep olabilir.
Daha uzun ömürlü bir havuz sahibi olmak istiyorsanız, mutlaka havuzunuza izolasyon sistemi yaptırmanız gerekebilir. İzolasyon sistemi sayesinde, havuzun temizliği daha kısa sürede biter. İzolasyon sistemi yapılmaması durumunda ise, oluşan çatlakların yanı sıra uygulanan derzler zamanla aşınır. Seramiği yapıştırmak için kullanılan yapıştırıcılar işlevini kaybeder.
Havuz izolasyonu, havuz için uygulanabilecek en güncel uygulamalardandır. Teknolojik gelişmeler dahilinde hazırlanan bu yöntem ile havuzunuzu daha etkin bir şekilde kullanabilirsiniz. Havuz izolasyonu sistemi, sadece işletme havuzlar için değil, betonarme malzeme kullanılarak yapılan tüm havuzlar için gerekli olan bir işlemdir. İzolasyon sistemi sayesinde su yalıtım işlemi sağlanmış olur. Havuz ısıtma sistemleri için de yine izolasyon sistei gerekebilir.
Seramik Kaplama Sızıntıya Sebep Olabilir!
Havuz içine yapılan kaplama işlemleri, su yalıtımı konusunda yeterli gibi görünse de aşklında yeterli değildir. Su sızıntısı yaşanan yerin bulunması ve tamir edilmesi sizin için yeterli gelebilir ancak yeterli değildir. Başka bir birleşim noktasından ya da derz kısmından tekrar su sızıntısı sağlanması çok mümkündür. Sürekli olarak su sızıntı kaynağının tespit edilmesi ve amir edilmesi hem mali açıdan hem de iş gücü açısından sizi yıpratabilir.
Bu nedenle sadece havuz içi kaplama işleminin yapılması, su izolasyonu için yeterli değildir. Tadilat işleminin sürekli olması aynı zamanda havuzunuzu da etkin bir şekilde kullanmanıza engel olur. Bu olumsuzlukların ortadan kalkması için havuz izolasyon sisteminin yapılması gerekir.
Havuz İzolasyon İşlemi Nasıl Yapılır?
Havuz izolasyon işlemi, özellikle betonarme havuzlar olmak üzere tüm havuzlarda uygulanması gereken bir işlemdir. İzolasyon sistemi sayesinde, duçar çatlaklarından ya da birleşim noktalarından oluşan su sızıntısı engellenir.
Özellikle havuz temizliği için kullanılan kimyasal maddeler, zamanla seramik arasını doldurmak için kullanılan derzlerin kabarmasına ve aşınmasına neden olabilir. Ayrıca seramik malzemeyi yapıştırmak için kullanılan malzemelerde de deformeler meydana gelir. Bu durum su kaybına, havuzda yosun oluşumuna, bakterilerin daha hızlı yayılmasına neden olabilir.
Havuz izolasyon işlemi nasıl yapılır?
Havuz izolasyon işlemine başlarken ilk önce havuda bulunan kaplama malzemelerinin sökülmesi gerekir. Seramiklerle birlikte savaklarında çıkarılması lazım. Seramikler alındıktan sonra geride kalan yapıştırıcı malzemeden duvarlar arındırılır. Köşe havuzun içerisinde bulunan her köşenin yalıtım bandı ile bantlanması tavsiye edilir. Bu sayede birleşim yerlerinde oluşabilecek sızıntılar engellenmeye çalışılır.
Negatif ve pozitif su basıncına dayanıklı su yalıtım harçları hazırlanır ve havuza uygulanır. Hazırladığınız su yalıtım malzemesini iki kat olacak şekilde havuzun zemin kısmına ve duvarlarına yedirin. Dikkat etmeniz gereke nokta ise ilk yalıtım uygulamasından sonra havuzun kenar ve köşe kısımları, alkali malzeme kullanılarak üretilen cam elyaf donatı filesi ile güçlendirilmelidir.
Daha sonra ikinci kat izolasyon harcı birinci harca dik olacak şekilde uygulanır. Harç uygulama işlemi bittikten sonra, yaklaşık 7 gün kadar sonra havuzun için su doldurarak sızıntı yaşanıp yaşanmama durumunu tespit etmeniz gerekir. Sızıntı durumu yaşanmaması durumunda havuz seramik kaplamasını yapabilirsiniz.
Seramik uygulaması yapılırken, uygun yapıştırıcı kullanılmalıdır. Havuza seramik kaplama uygulanırken, arada oluşan boşlukların derz ile doldurulmalıdır. Derzi alırken dikkat etmeniz gereken nokta, alınacak derzin kalitesidir. Alacağınız derzin havuzda temizliğinde kullanılan kimyasallara karşı dayanıklı olması gerekir. Havuz kimyasalları, havuz temizliğini ve hijyenik olmasını sağlamak için uygulanan malzemelerdir.
İçerisinde bulunan birleşimler, derzlerin zaman içerisinde deforme olmasına neden olabilir. Bu da yine sızıntıların oluşmasına sebep olur. Böyle bir durumun yaşanmaması için kaliteli ve kimyasallara karşı dayanıklı derz malzemeleri tercih edilmelidir. Kaliteli derz dolguları ve kaydırmaz nitelikli seramik malzemeleri ile havuzunuzu daha güvenli hale getirebilirsiniz.
Havuz İzolasyon Malzemeleri
Havuz izolasyon malzemelerinin en temel amacı, mevcut su sızıntılarını engellemek ve oluşabilecek sızıntılara karşı önlem alabilmek için kullanılır. Özellikle betonarme havuzlara mutlaka izolasyon sistemi uygulanmalıdır. Havuzda oluşabilecek su sızıntısının farklı sebepleri bulunur. Bunlardan bazıları, duvar birleşim yerleri, duvarda oluşan çatlaklar, duvarda var olan deliklerin etrafı vs. gibi durumlar su sızıntısına sebep olabilir.
Havuz izolasyonu için hangi malzemeler kullanılmalıdır?
Havuz izolasyon malzemelerini dört grupta inceleyebiliriz. Bunlar; polyuera esaslı izolasyon malzemeleri, çimento esaslı izolasyon malzemeleri, poliüretan esaslı izolasyon malzemeleri, alifatik poliüretan esaslı izolasyon malzemeleridir.
Seçeceğiniz izolasyon malzemesi, kullanım amacına göre değişebilir.
Polyuera Esaslı İzolasyon
Polyuera izolasyon malzemesi, havuzlarda sıkça kullanılan izolasyon malzemelerinden biridir. Bu izolasyon malzemesinin en temel özelliği, püskürtmelere karşı dayanıklı olmasıdır. Diğer izolasyon sistemlerine kıyasla, havuzun deformasyonunu engelleyen etkili bir sistemdir. Polyuera esaslı izolasyon malzemesi, püskürtme yöntemi ile havuz duvarlarına uygulanır.
Çimento Esaslı İzolasyon
Çimento malzemesine su eklenir ve belli bir kıvama gelene kadar karıştırılır. Daha sonra havuzun iç kısmında bulunan açık alanlara uygulanır. Çimento izolasyonu, dayanıklılığı yükseksek bir izolasyon sistemidir. Uygulama yöntemi olarak, duvara sürme ya da doldurma şeklinde uygulanır.
Poliüretan Esaslı İzolasyon
Bu izolasyon sistemi, çatı ve ısı yalıtımında tercih edilen bir malzemedir. Dayanıklılık seviyesi oldukça yüksektir. Ana malzemesi olarak elastik kullanılır. Poliüretan izolasyon sistemi, uzun vadeli bir sistemdir. Havuza uygulandığı taktirde uzun süreli kullanım sağlanabilir.
Alifatik Poliüretan İzolasyon
Alifatik poliüretan izolasyon malzemesi, havuzda kullanılan malzemelerden biridir. Havuz yüzeylerine uygulanır ve geçirimsiz özelliği sayesinde su sızıntısını engeller.