CLK HDS100
6.414,60 TL KDV Dahil
CLK HDS102
6.195,92 TL KDV Dahil
CLK HDS104
8.018,25 TL KDV Dahil
CLK HDS088
20.774,56 TL KDV Dahil
CLK HDS086
20.774,56 TL KDV Dahil

Havuz Kimyasalları

Havuz kimyasalları, havuz malzemeleri ekipmanlarından bir tanesidir. Havuz kimyasalları, havuz bakımını sağlamak için kullanılır. İnsan kaynaklı enfeksiyonların ya da suda bulunan zararlı organizmaların varlığını engellemek için havuza kimyasal karışımlar ilave edilir ve bakımı sağlanır. Bu sayede havuzda bulunan suyun hijyen değeri yükselir.

Havuzlar, bulunduğu alana, zamana göre kullanımı farklılaşan etkinlik mekânlarındandır. Havuz deyince akla sadece tatil için gidilen işletmelerin havuzları gelmemeli. Tatil havuzlarının yanı sıra, kişisel havuzlar ve olimpik havuzlarda da havuz kimyasalları kullanılır. Havuz kimyasalları, havuzun, havuzda bulunan suyun bakımı için kullanılan maddelerdir. Havuzlar toplu kullanım alanları olduğu için, havuza girenlerin havuzlardan enfeksiyon kapma riski çok yüksektir. Havuz kimyasalları havuz suyunu temizleyerek insanların havuzdan enfeksiyon kapma riskini en aza indirir.

Havuz Kimyasalları Nelerdir?

Havuzda kullanılan pek çok kimyasal madde bulunmaktadır. Bu kimyasalların her biri farklı amaçlara hizmet eder. Genel amaçları ise suyun kendinden ya da insanlardan dolayı oluşabilecek bakteri ve mikropların üremesini durdurmak ve insanlara zarar vermeyecek hale getirmektir.

Özellikle yaz aylarında serinlemek için ilk gideceğimiz yer havuzlardır. Halka açık olan havuzların bakımına daha çok dikkat edilmesi gerekir. Havuza giren insan sayısı arttıkça havuzda oluşabilecek bakteri sayısında da paralel olarak artış görülecektir. Bu nedenle bulaşıcı hastalıkların ve mikropların diğer insanlara bulaşmaması için havuz kimyasalları kullanılır.

Havuz bakımında kullanılan kimyasallar; klor, pH düşürücü, yosun önleyici, çöktürücü, parlatıcı, ayak dezenfektanı, yüzey temizleyici, iyon tutucu ve kış bakım kimyasalı olarak sayılabilir.

Yukarıda saydığımız tüm bu havuz kimyasalları havuzu temizlemek ve kullanıcılar için daha sağlıklı ve hijyenik olmasını sağlayabilmek için kullanılır. Havuzlar, her yaştan insanın kullandığı bir alandır. Havuza giren insanların ne gibi hastalıkları barındırdığını bilemeyiz, belki onlar bile bilmiyordur. Ancak bu yine de bulaşıcılığını engellemez. Yüzme eyleminde bulunurken vücudumuzun her kısmı havuz suyuna temas ettiği için nereden mikrop kapacağımızı bile bilemeyiz.

Bu ihtimaller, insanın sağlığını tehdit eden ciddi olasılıklardır. Bu nedenle önce havuza giren insanların kendine dikkat etmesi gerekir. Daha sonrasında da bakımı tam yapılmış, hastalık kapma riski en az olan havuzlar yüzmek için tercih edilmelidir. Bu nedenle havuz bakımı önemli bir konudur.

Havuz bakımını sağlayan pek çok unsur vardır. havuz pompaları, havuz filtresi, havuz tuz jeneratörü ve havuz kimyasalları bunlardan sadece bir kaçıdır ve kullanılması gereklidir.

Hangi Kimyasal Ne İşe Yarar ve Ne Kadar Kullanılmalı?

Yukarıda havuz bakımı için kullanılan kimyasalları saymıştık şimdi sırayla bu kimyasalları açıklayalım ve ne işe yarıyormuş öğrenelim.

İlk olarak klordan bahsedelim. Havuz bakımında kullanılan 4 adet farklı çeşit klor bulunur. Bu klorlar; sıvı klor, %56 toz klor, %90 toz klor, %90 tablet klor olarak söylenebilir. Saydığımız bu klor çeşitleri genellikle havuz suyunu dezenfekte etmek için kullanılmaktadır.

Sıvı klor, havuzda bulunan bakterileri ve mantar kaynaklı hastalıkların engellenmesi ve suyun daha temiz bir hale gelmesi için kullanılan kimyasallardan biridir. %12 - %14 olacak şekilde kullanılması tavsiye edilebilir.

%56 toz klor kimyasalı adından da anlaşılacağı gibi %56 oranında aktif klor içeren bir maddedir. Bu klor çeşidi suyun içerisinde kolaylıkla çözülebilir. 100 m3 havuz için 180 – 540 gr klor kullanılır ve havuzda bulunan mikroorganizmaların engellenmesi sağlanır.

%90 toz klor maddesinin %90’ı aktif klordur. Suda çözülme hızı diğerlerine göre daha yavaştır. 100 m3 bir havuz için önerilen %90 klor maddesi 111 – 333 gr kadardır.

%90 tablet klor içerisinde %90 oranında aktif klor maddesi bulunur. Bu klor türü de suda yavaş çözülebilen bir yapıya sahiptir.

Diğer bir havuz kimyasalı ise yosun önleyicidir. Su maddesi kendiliğinden yosun oluşturabilen bir yapıya sahiptir. Yosun önleyici maddenin kullanım amacı, suda oluşabilecek yosunu engellemek, bakteri ve mantarlara doğrudan müdahale ederek çoğalmasını engellemek ve yok etmektir. Yosun önleyici haftalık olarak uygulanmalıdır. Denge deposuna eklenen yosun önleyici havuzun hacmine göre değişse de genel olarak 1000 – 1500 ml kadar uygulanmalıdır.

Havuz bakımında kullanılan bir diğer kimyasal madde de pH düşürücüdür. pH düşürücü toz ve sıvı olmak üzere iki çeşittir. Genel olarak pH düşürücü madde, suyun pH dengesini sağlamak için kullanılan bir maddedir. pH değeri yüksek sularda klor maddesi verimli bir şekilde çalışamaz Bu nedenle suyun pH derecesinin düşürülmesi gerekir. Toz ya da sıvı halde bulunan pH düşürücü kullanarak suyun pH dengesini sağlayabilirsiniz. İdeal olarak kabul edilen havuz suyu pH değeri 7.0 – 7.4’tür.

Her iki kimyasal madde de aynı amaca hizmet eder. Aralarındaki temel fark bulundukları madde halidir.

Havuz parlatıcı kimyasal, havuz bakımında kullanılan bir diğer kimyasal türüdür. Kullanım amacı ise suda bulunan partikülleri bir araya toplar ve filtreye doğru gönderir. Havuz parlatıcı kimyasal için tavsiye edilen miktar, 100 m3 için 500 – 2000 gr kadardır.

Çöktürücü havuz kimyasalı ise, dibe çökmeyen, havuz suyu içerisinde gezinen bakteri ve mikropların topaklanarak dibe çökmesini sağlar. Bu sayede partiküller filtreleme işlemini daha da kolaylaştırır. 100 m3 havuz suyu için önerilen kimyasal 200 gr kadardır.

Ayak dezenfektanı, genellikle havuzların giriş kısmında bulunur. Dışarıdan havuz içine girebilecek mantar, bakteri gibi partiküller engellenir. Böylelikle havuz suyu dış çevreden etkilenmez ve kirlenmez.

İyon tutucu havuz kimyasalı, organik bir yapıya sahiptir. Ağır metallerin ve kireçlerin giderilmesi için kullanılır. 100 m3 için 4 – 20 litre iyon tutucu kullanılması önerilir.

Filtre ve yüzey temizleyici havuz kimyasalı, asidik bir yapıya sahiptir. Filtrelerde kirden dolayı oluşan tabakaların temizlenmesi için kullanılır. Miktarı ise suyun temiz – kirli olmasına göre değişebilir. Bol su ile temizlenmeli ve temiz olduğuna ikna olana kadar işleme devam edilmelidir.

Havuz kış bakım kimyasalı, ise kış aylarında uygulanan kimyasal çeşididir. Havuz bakımı sadece yaza özel bir durum değildir. Kış aylarında da bakımı yapılmalı ve temizlenmelidir. Özellikle yosun bağlama, kireçlenme durumlarına karşı tedbir amaçlı kış bakım kimyasalları kullanılır.

Havuz Kimyasallarından Nasıl Korunabiliriz?

Havuz kimyasalları uygulanırken havuza girip çıkma işlemi sürekli olarak devam ettiği için vücudumuzda bu kimyasallara haliyle tema halinde bulunur. Genel olarak havuz içerisinde kullanılan kimyasalların insan sağlığını büyük ölçüde tehdit eden bir durumu söz konusu değildir ancak yine de her ihtimale karşı tedbir alınmalı ve havuza bu şekilde girilmelidir.

Havuzda kullanılan kimyasallar bizim sağlığımız için uygulanan maddelerdir. İnsan sağlığını riske atmamak, enfeksiyon kapmaması için havuz suyuna kimyasallarla destek verilir ve daha sağlıklı bir ortam haline getirilir.

Özellikle açık havuzları tercih edin. Açık havuzlar kapalı havuzlara kıyasla daha sağlıklıdır. Kapalı havuzlar kullanılan kimyasalları hapseder. Ancak açık havuzlarda bu durum yaşanmaz.

Duş almayı ihmal etmeyin. Havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra mutlaka havuz suyunu vücudunuzdan akıtmak için duş alın.

Bone ve gözlük tercih edebilirsiniz. Sudaki klora bağlı olarak saçta ve gözlerde bazı yıpranmalar meydana gelebilir. Ayrıca yüzerken havuz suyu yutmamaya dikkat edin.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR